Vores historie

Mund- og Fodmalende Kunstnere i Danmark – MFK – har rødder tilbage til 1956 da maleren Erich Stegmann og en lille gruppe af handicappede kunstnere fra otte europæiske lande dannede en forening til selvhjælp.

Den polioramte Erich Stegmann voksede op uden at kunne bruge sine arme, men opnåede alligevel en succesfuld karriere i Tyskland ved at male med en pensel i munden.

Det var hans overbevisning, at hvis malere med lignende problemer dannede et kooperativ, ville det være muligt for dem at leve af deres kunstneriske præstationer og at opleve en følelse af arbejdssikkerhed, som indtil da ikke havde været muligt.

Målet var, at de skulle klare sig selv økonomisk ved at markedsføre deres arbejde i form af reproduktioner på kort, kalendere, plakater og illustrerede bøger.
Resultatet er blevet en enestående verdensomspændende kunstnersammenslutning.

Et af Stegmanns hovedtemaer var, at den nye internationale Forening af Mund- og Fodmalende Kunstnere aldrig måtte blive anset for at være en velgørenhedsorganisation selvom mange af dens medlemmer sad i kørestol eller lå i hospitalseng.

For ham var nøgleordet ”fællesskab” – ord som ”velgørenhed” og ”medlidenhed” virkede frastødende på ham – og Foreningen har altid pointeret, at der ikke er tale om velgørenhed, og at man ikke ønsker medlidenhed.

Siden starten har mund- og fodmalere i foreningen haft fuld kontrol over Foreningen, som giver dem en sikker indtjening og indhold i livet trods store handicaps. Mange har opnået international anerkendelse gennem deres arbejde, som er udført med pensler holdt i munden eller mellem tæerne.

Christy Brown, som er kendt for sin bog ”Min Venstre Fod”, og som er et af Foreningens tidlige medlemmer, beskriver med følgende ord, hvad det kan betyde for den handicappet at blive i stand til at kommunikere gennem sin kunst. ”At male blev livet for mig. Ved at male lærte jeg at udtrykke mig selv på mange raffinerede måder. Herigennem gav jeg udtryk for alt det , jeg så og følte, alt det, der foregik i min sjæl, der var.

https://mfk.dk/

“Blomsterstilleben”
af mundmaler Erich Stegmann